Nie chodzi o zachcianki, ale o rozwój najmłodszego pokolenia.
Na konferencji zaprezentowano program edukacji na temat zdrowego żywienia
Zdjęcia Archiwum Banku Żywności
Każdy wie, że ważne jest zdrowe odżywianie. Organizuje się setki publikacji, kursów i pogadanek, które mają zachęcić ludzi do dbania o własne zdrowie. W Olsztynie tym aspektem zdrowotności zajął się Bank Żywności. W najbliższych miesiącach odbędzie się akcja pod hasłem: „I Ty możesz zostać ambasadorem 1000 pierwszych dni dla zdrowia”. Planowane jest 60 warsztatów edukacji żywieniowej, których celem jest uświadomienie rodziców na temat znaczenia prawidłowego żywienia małych dzieci z rodzin potrzebujących. To kolejne działania w ramach programu edukacyjnego zainicjowanego przez Fundację NUTRICIA.
Matko, pomyśl!
Projekt realizowany przez Bank Żywności w Olsztynie został wyłoniony w konkursie grantowym Federacji Polskich Banków Żywności. – Nagrodziliśmy dwa projekty, które mają na celu edukację rodziców, także tych z mniejszych miejscowości. Zdrowe i spokojne dzieciństwo najmłodszych, zwłaszcza tych najuboższych, jest jedną z najważniejszych trosk banków żywności. Konkurs „1000 pierwszych dni dla zdrowia” daje bankom żywności możliwość wzbogacenia pomocy żywnościowej o edukację na temat odpowiedniego odżywiania – mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności. Podczas szkoleń eksperci dietetycy wyjaśnią uczestnikom – rodzicom dzieci do lat 3, matkom w ciąży, przyszłym rodzicom oraz opiekunom maluchów w żłobkach, jak ważna dla zdrowia dzieci w przyszłości jest właściwa jakość ich żywienia w okresie pierwszych 3 lat życia. Specjaliści przekażą także praktyczne wskazówki i sposoby zapewnienia zdrowego żywienia za niewielkie pieniądze. 10 spotkań odbędzie się w Olsztynie, a 50 w innych miejscowościach województwa warmińsko-mazurskiego. Uczestnicy szkoleń otrzymają ulotki edukacyjno-informacyjne oraz wydrukowany „Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia”, stworzony przez specjalistów z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Kolejnym działaniem będzie dotarcie z produktami zgodnymi z zaleceniami żywieniowymi do grupy matek z dziećmi do 3. roku życia. Ta grupa osób również otrzyma materiały edukacyjne. Organizatorzy szacują, że działania w ramach projektu obejmą łącznie około 3000 osób.
Nie tylko ilość się liczy
– Wyzwanie zapewnienia właściwego, zbilansowanego jadłospisu dzieciom w rodzinach potrzebujących jest trudne. Tymczasem sposób żywienia dziecka przez pierwsze 1000 dni jego życia jest kluczowy dla jego zdrowia i kondycji w wieku dorosłym. W tym czasie programuje się też metabolizm, który warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Dlatego musimy edukować rodziców oraz opiekunów i pokazywać im, jakich zasad koniecznie należy przestrzegać, by zadbać o prawidłowy rozwój dziecka – mówi dr Krystyna Piskorz-Ogórek, dyrektor Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.
Dostępna jest część treści. Chcesz więcej?
Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.