Zastąpić chipsy sałatą

dem

|

Posłaniec Warmiński 20/2013

publikacja 16.05.2013 00:15

Nie chodzi o zachcianki, ale o rozwój najmłodszego pokolenia.

 Na konferencji zaprezentowano program edukacji na temat zdrowego żywienia Na konferencji zaprezentowano program edukacji na temat zdrowego żywienia
Zdjęcia Archiwum Banku Żywności

Każdy wie, że ważne jest zdrowe odżywianie. Organizuje się setki publikacji, kursów i pogadanek, które mają zachęcić ludzi do dbania o własne zdrowie. W Olsztynie tym aspektem zdrowotności zajął się Bank Żywności. W najbliższych miesiącach odbędzie się akcja pod hasłem: „I Ty możesz zostać ambasadorem 1000 pierwszych dni dla zdrowia”. Planowane jest 60 warsztatów edukacji żywieniowej, których celem jest uświadomienie rodziców na temat znaczenia prawidłowego żywienia małych dzieci z rodzin potrzebujących. To kolejne działania w ramach programu edukacyjnego zainicjowanego przez Fundację NUTRICIA.

Matko, pomyśl!

Projekt realizowany przez Bank Żywności w Olsztynie został wyłoniony w konkursie grantowym Federacji Polskich Banków Żywności. – Nagrodziliśmy dwa projekty, które mają na celu edukację rodziców, także tych z mniejszych miejscowości. Zdrowe i spokojne dzieciństwo najmłodszych, zwłaszcza tych najuboższych, jest jedną z najważniejszych trosk banków żywności. Konkurs „1000 pierwszych dni dla zdrowia” daje bankom żywności możliwość wzbogacenia pomocy żywnościowej o edukację na temat odpowiedniego odżywiania – mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności. Podczas szkoleń eksperci dietetycy wyjaśnią uczestnikom – rodzicom dzieci do lat 3, matkom w ciąży, przyszłym rodzicom oraz opiekunom maluchów w żłobkach, jak ważna dla zdrowia dzieci w przyszłości jest właściwa jakość ich żywienia w okresie pierwszych 3 lat życia. Specjaliści przekażą także praktyczne wskazówki i sposoby zapewnienia zdrowego żywienia za niewielkie pieniądze. 10 spotkań odbędzie się w Olsztynie, a 50 w innych miejscowościach województwa warmińsko-mazurskiego. Uczestnicy szkoleń otrzymają ulotki edukacyjno-informacyjne oraz wydrukowany „Poradnik żywienia dziecka w wieku od 1. do 3. roku życia”, stworzony przez specjalistów z Instytutu Matki i Dziecka w Warszawie. Kolejnym działaniem będzie dotarcie z produktami zgodnymi z zaleceniami żywieniowymi do grupy matek z dziećmi do 3. roku życia. Ta grupa osób również otrzyma materiały edukacyjne. Organizatorzy szacują, że działania w ramach projektu obejmą łącznie około 3000 osób.

Nie tylko ilość się liczy

– Wyzwanie zapewnienia właściwego, zbilansowanego jadłospisu dzieciom w rodzinach potrzebujących jest trudne. Tymczasem sposób żywienia dziecka przez pierwsze 1000 dni jego życia jest kluczowy dla jego zdrowia i kondycji w wieku dorosłym. W tym czasie programuje się też metabolizm, który warunkuje prawidłowe funkcjonowanie organizmu człowieka. Dlatego musimy edukować rodziców oraz opiekunów i pokazywać im, jakich zasad koniecznie należy przestrzegać, by zadbać o prawidłowy rozwój dziecka – mówi dr Krystyna Piskorz-Ogórek, dyrektor Wojewódzkiego Specjalistycznego Szpitala Dziecięcego w Olsztynie.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.