Gorzej niż w USA

majk

|

Posłaniec Warmiński 39/2013

publikacja 26.09.2013 00:15

W Warmińsko-Mazurskim Urzędzie Wojewódzkim w Olsztynie odbyła się konferencja promująca ogólnopolski projekt szkoleniowy „Szkolne Smaki – Szkoły Dobrego Żywienia”.

 „Szkolne Smaki – Szkoły Dobrego Żywienia” ma na celu wprowadzić w szkołach nowoczesny system żywienia, który zapewni dzieciom odpowiednią dla ich wieku dietę „Szkolne Smaki – Szkoły Dobrego Żywienia” ma na celu wprowadzić w szkołach nowoczesny system żywienia, który zapewni dzieciom odpowiednią dla ich wieku dietę
Łukasz Czechyra /GN

Organizatorem spotkania były fundacje Banku Ochrony Środowiska oraz Szkoła na Widelcu. W programie znalazły się m.in. wykłady, podczas których zebrani mogli zapoznać się z zasadami prawidłowego żywienia uczniów, a także zasadami prawnymi dotyczącymi żywienia w szkołach. W konferencji wzięli udział przede wszystkim dyrektorzy szkół, intendenci oraz przedstawiciele samorządów. – Wszyscy mamy świadomość, że styl żywienia najmłodszych w dużej mierze zależy od tego, co znajdzie się na ich talerzu w domu i w szkole. To na nas, dorosłych, spoczywa obowiązek edukowania w zakresie prawidłowego żywienia i tak naprawdę to my – rodzice, nauczyciele, dyrektorzy – odpowiadamy za to, jakie nawyki żywieniowe będzie miało nasze dziecko – mówił na rozpoczęcie konferencji wojewoda Marian Podziewski.

Dzieci lubią niedobre rzeczy

Dyrektorowie szkół otrzymali specjalny program, który pozwoli opracować dietę dla dzieci i ma pomóc wprowadzić standardy żywienia w szkolnych placówkach. Nieodpowiednie żywienie ma niestety coraz gorszy wpływ na stan dzieci i młodzieży – tempo przyrostu dzieci z nadwagą i otyłością jest dziesięciokrotnie większe niż w Stanach Zjednoczonych. Barbara Lewicka-Kłoszewska, wiceprezes zarządu fundacji BOŚ, widzi tu rolę szkolnych stołówek.

Dostępna jest część treści. Chcesz więcej? Zaloguj się i rozpocznij subskrypcję.
Kup wydanie papierowe lub najnowsze e-wydanie.